Kozijnen verven: zo doet u dat!

Verf beschermt uw kozijnen tegen vocht. De buitenkant van uw kozijnen krijgt te maken met weersinvloeden zoals sneeuw, regen en zonnestralen, terwijl binnenshuis veel vocht kan ontstaan door bijvoorbeeld de damp van een heerlijke douchebeurt of het bereiden van gerechten in de keuken.

Uw kozijnen krijgen dus te maken met weerstand en hebben regelmatig onderhoud nodig. Het verven van kozijnen behoort tot het onderhoud en is belangrijk: u voorziet uw kozijnen van een nieuwe beschermlaag.

Wij adviseren u om uw buitenkozijnen eens in de 7 jaar en uw binnen kozijnen eens in de 5 jaar te verven. Zo houdt u deze in goede conditie.

Met de tips van RegioKozijn kunt u zelf eenvoudig aan de slag met het verven van uw binnen- en buitenkozijnen.

Kozijnen kopen

Schoonmaken, ontvetten en schuren

Ontvet de ondergrond met water en een ontvetter. Vuil en vet zorgen namelijk voor een slechte hechting van een nieuwe verf- of laklaag. Schuur het kozijn op met een schuurblok. Wilt u kozijnen verven zonder te schuren? Dat is mogelijk! Gebruik een verf(hecht)reiniger. Deze reinigt de kozijnen zo goed dat schuren niet meer nodig is.

Beoordeel de verflaag

Voordat u start met het verven van uw kozijnen adviseren wij u om eerst het verfwerk te controleren. Is de verf aan het afbladderen en ziet u scheurtjes of blaartjes in het verfwerk? Verwijder dan eerst de oude verflaag door te schuren na het schrappen van de verf.

Ramen afplakken

Plak uw ramen af met schilderstape. Hierdoor voorkomt u dat verfspatten tijdens het verven van de kozijnen op uw ramen terechtkomen.

Kozijnen verven binnen en buiten

Zet eerst alle stukken waar blank kozijn tevoorschijn komt, en eventuele gerepareerde delen, in de grondverf. Na het gronden worden kleine oneffenheden zichtbaar. Behandel deze plekken met plamuur in lagen van 1 millimeter. Gebruik een schoon en vlak plamuurmes en laat de plamuur goed uitharden. Breng vervolgens op de geplamuurde delen een extra laag grondverf aan en laat dit helemaal opdrogen. Schuur nu het kozijn nogmaals op of gebruik de verf(hecht)reiniger.

Heeft u deze stappen volbracht, dan is het tijd om te lakken. Gebruik een kwast, doop deze en aantal keren in de lak en breng de eerste laag verf aan op het kozijn. Start met de hoeken en randen langs de ramen. Verf daarna lange delen van het kozijn. Strijk de verf met lange halen in de lengte van het kozijn uit. Gebruik vervolgens een roller om het verfwerk na te rollen. Dit resulteert in een nog egalere verflaag. Breng voor maximale bescherming minimaal twee lagen verf aan en laat deze tussentijds goed opdrogen voor optimaal resultaat.

Heeft u nog vragen over het verven van uw kozijnen of wilt u meer weten over kozijnen? RegioKozijn staat u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden. Neem contact op met RegioKozijn door te bellen naar 085-1302525 of een e-mail te sturen naar info@regiokozijn.nl. Wij hebben jarenlange ervaring met het adviseren, leveren en monteren van kunststof kozijnen van topmerken en geven u graag advies dat past bij uw huis.

Nieuwe kozijnen

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Bij RegioKozijn ontvangt u altijd een gratis, geheel vrijblijvende, offerte. Via dit prijsaanvraagformulier vraagt u de offerte snel en eenvoudig aan.